събота, 22 март 2008 г.

Младежкото ДПС - ударният отряд на Доган за овладяване на държавната администрация

Доколкото ДПС не е нормална партия а етническо-мафиотски клан тя се развива най-добре в условията на безхаберна и подкупна държавна администрация загрижена на първо място за собствените си интереси и на последно място за държавните. Но това явно вече не удовлетворя вожда на етническата партия и той е решил да си създаде собствена администрация основно от кадрите на младежкото ДПС което е хем по-евтино хем по-сигурно. По-евтино защото раздаването на държавни служби от ДПС е безплатно за разлика от раздаването на подкупи и по сигурно защото верния партиен кадър няма опасност да те подведе като подкупния чиновник.
Създаването на младежки организации към политическите партии е стара практика на политическите партии в тоталитарни, авторитарни и демократични общества. В тоталитарните държави ръководени от една единствена партия съществува само една задължителна младежка организация в която младото поколение се възпитава в преданост на партията и вожда. Класически примери за такива организации са Комсомола и Хитлерюгенд. В нормалните държави чрез младежките организации политическите партии се стремят да привлекат образовани млади хора с политически интереси които да обогатяват партиите с идеи и енергия.
Младежкото ДПС е своеобразен хибрид на разгледаните по-горе организации в тоталитарните и демократичните държави. Тя разбира се не е задължителна но ако не членува в нея млад човек с турски етнически произход или мюсюлманско вероизповедание няма никакъв шанс да бъде назначен в местната или централната администрация контролирани от ДПС.
Завземането на местната администрация в смесените райони от кадрите на ДПС започна още с влизането на тази партия в политическия живот на страната и днес има общини в чиито администрации единствения начин на българите да запазят местата си е да станат членове на ДПС. След създаването на коалицията с НДСВ на Доган бе открит пътя към централната власт с две министерства и зам. министри в ключови министерства, а след последните избори с прилапването и на МОСВ пред младата смяна на ДПС се разкриха широки хоризонти за кариерно развитие. Първата работа на новоназначения министър Джевдет Чакъров бе да замени всички директори на регионалните екоинспекции в североизточна България с подходящи за движението хора като особено показателно е назначаването на лидера на местното младежко ДПС за директор на най-голямата в този регион РИОСВ-Варна. С тези кадрови промени беше даден ясен знак и на останалите директори какво ги чака ако не слушат ДПС особено в тези региони където движението е станало “незаобиколим” фактор. Все пак според действуващия закон за държавния служител назначението на такъв пост става след спечелен конкурс, чрез който би трябвало да се изберат най-подходящите кандидати без оглед на партийна принадлежност. Това е така но само на книга. С цялата си практика досега антиконституционното ДПС доказва, че законите са затова за да се заобикалят. В случая с конкурсите за държавни служители те са измислили прост начин по който техните хора да получат безспорно предимство като са включили в конкурса решаване на тест за законите които съответната структура контролира. Например за структурите към МЗГ като областни и общински дирекции по земеделие това е цялото законодателство свързано със собствеността и ползването на земеделските земи което по обем е около пет правилника за движение по пътищата, същото е и при МОСВ където теста включва цялото екологично законодателство което кандидатствуващите в регионалните инспекции, Изпълнителната агенция по околна среда и др. трябва да издирят и научат без дори да имат на разположение конспект с конкретни въпроси. Резултатите от теста говорят сами докато редовите участници отговарят средно на половината въпроси то ДПС активистите допускат най-много един грешен отговор. Обясненията за тези резултати които трудно биха показали и дългогодишни професионалисти в системата могат да са две или в Младежкото ДПС се влиза само с тест за интелигентност и самата принадлежност към тази организация е гаранция за интелектуален потенциал или просто те разполагат с решените три варианта на теста които трябва да наизустят. Всеки сам може да прецени кое е по-достоверното обяснение.
Тази схема позволи на младите активисти от ДПС масово да влязат в държавната администрация и този процес ще върви по възходяща линия докато ДПС продължава да стои в централната власт а оторизираните органи като Министерството на държавната администрация вместо да прилагат закона за държавния служител забраняващ политическите назначения предпочитат да ги толерират с бездействието си. И когато Емел Етем казва пред турски вестник че ДПС отговаря за администрацията това не е печатна грешка или случайно изпуснати думи, а дългосрочна стратегия за превземане на държавната машина, която да се използува като инструмент за турцизирането и обезбългаряването на Източна България до сепарирането и в една нова Източна Румелия.

Юлиян Малушев


Няма коментари: